Att resa utomlands står högt på mångas semesterlista, men det är inte alla som har pengar att åka längre än till grannländerna. Vi vet flera bra tips på att komma undan billigare när du väljer ditt nästa resmål.

Vara flexibel

Har du möjlighet att vara flexibel i dina resplaner kan du komma undan riktigt billigt. Sistaminutenbiljetter kan vara över halv priset. Testa att åka till Arlanda en dag och se vilka plan som har biljetter över, sistaminuten kan ta slut fort så det är bra att vara redo att åka på en gång och vara på plats. Ju närmare avgång desto lägre pris.

Kan du även vara flexibel med säsong kan du också komma undan billigt. Det finns en sajt som visar vad flygbiljetter kostar till en viss destination när de är som billigast och dyrast. Generellt sett kan man säga att värme leder till högre priser till en viss gräns, sedan går priserna ned igen. Ingen vill åka till ett land som har fyrtio grader i skuggan.

Hotell

Ett tips är att ladda hem en utländsk webbläsare som ger dig ett utländskt IP-nummer. När bokningssajten känner av ditt IP-nummer justeras priserna för det landets marknad. Men bor du i Sverige men får ett amerikanskt IP-nummer kan du får ett billigare rum tack vare valutaskillnader och styrkan i valutan. Ett smart trick när du ska boka dyrare resor!

Titta på rummet och läs recensioner innan du väljer hotell, gå inte bara efter stjärnmärkningarna. Ett 4-stjärnigt hotell behöver inte se mycket bättre ut eller innehålla fler servicepunkter än ett 3-stjärnigt. Rankningssystem är inte helt perfekta och bygger på hur privatpersoner har upplevt sin tid där. Om du blir sjuk under resan och får hjälp av personalen kommer de får en strålande recension medan de som hade en normal hotellvistelse kanske inte ens märker av någon servicenivå och ger sämre betyg. Det är bättre att få se bilder och forma din egen uppfattning och höra varför vissa anser att ett hotell är bra eller inte. Då kan du hitta hotell med lägre märkning och pris men som fortfarande uppfyller dina krav.