För en del är en kryssning eller charterbåt inte den ultimata semestern till havs, det är mycket bättre att styra skutan själv och få lite ensamtid med din partner, vännerna eller familjen. Men när du ska ut på öppet hav med din egen båt, är det upp till dig att säkerställa resan och göra den bekväm för dina passagerare.

Säkerhet

Du behöver vara familjär med båten och kunna navigera till sjöss. Om du är nybörjare ska du helst ta en kurs i segling innan du göra större resor. Seglarförbund har nybörjarkurser som startar flera gånger om året. Alla på båten ska ha en egen flytväst och förstå hur radion eller satellittelefonen fungerar, ni ska alltid kunna kontakta kustbevakningen. Under lugna seglingsdagar är det få som går omkring med flytvästen hela dagen, men det bygger också på vana på havet och att det finns fler på båten som kan hjälpa om man ramlar överbord. Barn ska dock alltid bära flytväst när de är uppe på däck, här görs inga undantag.

Kläder

Ta med tillräckligt med ombyten och de ska vara anpassade för kraftiga temperaturväxlingar. På öppet hav är det stor skillnad på natt och dag och vädret är milt sagt, nyckfullt. Kläderna ska skydda mot vind och regn, underställ för kalla nätter och kortärmat för avslappnande dagar i solen. Du som ska styra segelbåten behöver spendera mycket tid på däck, det kräver solglasögon som kan filtrerar bort det starka uv-ljuset. Solen reflekteras mot vattenytan och blir starkare, solglasögonen är viktiga skydd för att inte skada ögonen. Exponerade armar och ben samt ansiktet ska smörjas med hög solskyddsfaktor, gärna flera gånger om dagen eftersom skyddet tillslut absorberas eller svettas bort.