Mallorca var destinationen för den allra första svenska charterresan med flyg och genomfördes 1955. Även om det sedan dess har blivit möjligt att resa med charter till i princip alla hörn av jorden, har den vackra ön ända sedan dess behållit ett starkt grepp om semestrande svenskar.

Geografi och klimat

Mallorca ligger i Medelhavet, öster om Iberiska halvön och är den största av ögruppen Balearernas öar. Ungefär 375 000 av öns cirka 870 000 fasta invånare bor i huvudstaden Palma. Till det kommer de cirka 15 miljoner turister som semestrar här varje år. Det är inte svårt att förstå varför turisterna kommer tillbaka till Mallorca varje år eftersom ön har ett typiskt Medelhavsklimat med milda vintrar och torra, heta somrar. Till stor del beror det på att bergskedjan i nordväst gör att ön är skyddad från den kalla nordanvinden. I siffror betyder det en medeltemperatur i december på mellan 10–16 grader Celsius, medan den i augusti går upp till 22–30 grader Celsius. Att ön dessutom har cirka 300 soldagar per år gör den till ett ganska säkert val för soldyrkarna.

Att göra på Mallorca

De otroliga sandstränderna är förmodligen det som lockar turister till Mallorca, men det finns även mycket annat att göra och se.

I Mallorcas huvudstad, Palma, hittar du det mesta. För den som exempelvis vill shoppa kläder går det bra att hitta både kända designermärken och stora klädkedjor. Den som är intresserad av arkitektur kan exempelvis njuta av den i La Calatrava, katedralområdet. Palma innehåller även allt annat som brukar finnas i en internationell stad, som till exempel gourmetrestauranger, klubbar och barer. Det bästa är att allt i Palma finns inom gångavstånd.

Sierra de Tramuntana är Balearernas största bergskedja och är det som skyddar ön från nordanvinden. Bergskedjan har 10 toppar som är över 1 000 meter, och den allra högsta, Puig Major är på 1 445 meter. Om du vill utforska bergen med bil går det bra att hyra en och se Medelhavet från de kurviga vägarna. Det gäller bara att vara försiktig eftersom det är branta stup på vissa ställen. Skulle du föredra att cykla eller gå finns det också ett stort utbud av cykel- och vandringsleder.